Top 5 blogów kulinarnych

Zarówno początkujący adepci sztuki kulinarnej, jak i osoby znacznie bardziej w tym temacie zaawansowane, mierzą się czasami z problemem kompletnego braku dobrego, ciekawego pomysłu na obiad czy kolację. No bo ileż można jeść schabowe na zmianę z bigosem? Internet, a szczególnie blogosfera, okazuje się w takich sytuacjach prawdziwym wybawieniem. Oto pięć najlepszych naszym zdaniem polskich blogów kulinarnych, które warto śledzić!

1. Jadłonomia

Dla wegańskiej rewolucji nie ma w polskiej blogosferze osoby ważniejszej niż autorka Jadłonomii, Marta Dymek, która z każdym wpisem udowadnia, że kuchnia roślinna może być smaczna, zdrowa… i fascynująca. Proponowane przez nią przepisy wpisują się w trend „oswajania” weganizmu – są dość proste do przygotowania i w większości nie wymagają używania trudno dostępnych, drogich składników. Co ciekawe, wpływy Jadłonomii sięgają dziś daleko poza Internet – Dymek wydała już dwie hitowe wegańskie książki kuchenne, które stały się bestsellerami.

2. Kwestia Smaku

Wykwintne, eleganckie dania z całego świata, które może przygotować we własnej kuchni każdy z nas – taki pomysł na swojego bloga postanowiła wprowadzić w życie Joanna, autorka Kwestii Smaku. Internet oszalał na jej punkcie: założona w 2008 r. i intensywnie rozwijana, strona ta stała się pierwszym polskim blogiem, który w ciągu miesiąca odwiedziło ponad milion internautów. Dziś Kwestia Smaku to prężnie działający internetowy portal, gdzie każdy może znaleźć smaczną opcję odpowiadającą swoim upodobaniom.

3. White Plate

Eliza Mórawska-Kmita, która stworzyła White Plate, przyznaje, że gotowanie i pieczenie od małego były jej ulubionymi zajęciami. Na swoim blogu nie tylko dzieli się pomysłami i wskazówkami kulinarnymi, ale też testuje przydatne urządzenia czy mało popularne produkty. Niezwykle dużo uwagi poświęca też publikowanym na blogu zdjęciach, dopracowanym jak na łamach najlepszych magazynów life-style’owych.

4. Filozofia Smaku

Kuchnia sezonowa, żywe kolory i … kreatywny lunch box to słowa-klucze jednego z najładniejszych polskich blogów kulinarnych. Filozofia Smaku, prowadzona od 2010 r. przez Malwinę Barełę, dostarcza swoim czytelnikom coraz to ciekawszych pomysłów na zdrowy lunch do pracy. Blogerka promuje w ten sposób posiłki inspirowane japońskim bento – takie, które można spakować do pudełka i zjeść w wolnej chwili w dowolnym miejscu.

5. Make Cooking Easier

To jeden z pierwszych polskich blogów kulinarnych, o którym było głośno nie tylko w Internecie. Zosia Cudny, znana także z prowadzonego razem z Kasią Tusk bloga Make Life Easier, od 2010 r. inspiruje swoich czytelników i zachwyca dbałością o szatę graficzną swojej strony. Na Make Cooking Easier znajdziesz jednak nie tylko mnóstwo przepięknych zdjęć, ale i wiele przydatnych na co dzień kulinarnych porad i nowinek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here