Co zrobić ze zużytym olejem spożywczym

Bez wątpienia w barach, restauracjach oraz w innego rodzaju zakładach gastronomicznych wykorzystuje się przeróżne roślinne oleje. Jest to między innymi olej palmowy, słonecznikowy, rzepakowy, a także przeróżne mieszanki tłuszczowe: margaryny, masła czy też tłuszcze zwierzęce. Wiemy doskonale, że podczas smażenia głębokiego potraw pozostaje wytwarzany odpad, którym jest olej posmażalniczy. Co z nim zrobić? Sprawdźmy to.

Pozbycie oleju posmażalniczego

Wytwarzając olej musimy dowiedzieć się co zgodnie z prawem należy z nim zrobić? Koniecznie musimy go oddać specjalistycznej firmie. Musimy to być firma, która posiada odpowiednie pozwolenie na odbiór, jak i także na transport oleju. Pozbywanie się oleju wylewając go bezpośrednio do ściekowych instalacji utrudnia ich oczyszczenie. Złym pomysłem jest także jego wyrzucanie na wysypiska śmiecie. Jest to odpad, który nie ulega tak łatwo rozpadowi. W związku z tym bardzo mocno zagraża środowisku.

Jak może nam pomóc wykwalifikowana firma? Firmy tego typu pomagają pozbyć się tego jakże uciążliwego odpadu. Odbierają olej i biorą za niego pełną prawną odpowiedzialność. Klientom oferują beczki darmowe o pojemności 20, 40, 50 oraz 60 litrów. Najczęściej firmy przyjeżdżają bezpłatnie do klienta i odbierają zapełniony pojemnik. Jednocześnie pozostawiają pusty.

Za przekazany firmie olej otrzymujemy specjalną kartę przekazania oleju. Karta ta jest niejako potwierdzeniem, że odpad oddany został według aktualnych wymogów prawnych. Współpracując z taką firmą mamy do czynienia z samymi korzyściami. Oddajemy olej, zyskujemy dochód dodatkowy dla swojego przedsiębiorstwa, a za oddany odpad firma nam jeszcze zapłaci.

Wybór wykwalifikowanej firmy

Firm, które skupując olej posmażalniczy na rynku jest coraz wiele. Od razu jednak pragniemy zaznaczyć, że nie każda z nich jest godna polecenia. Niestety. W takiej sytuacji byłoby zbyt kolorowo.

Jednak firm godnych polecenia jest sporo. Mamy w czym wybierać. W pierwszej kolejności zawsze musimy znaleźć firmy działające na terenie interesującej nas lokalizacji. Fajnie jest trafić na firmę, która sama pamięta o swoim kliencie i najlepiej sama się kontaktuje w sprawie odbioru odpadu – taki skup zużytego oleju jest warty polecenia. Dzięki temu my możemy się skupić na swojej pracy. Mamy przecież wystarczająco na głowie i wiemy doskonale, że gastronomia to nie jest łatwa dziedzina.

Oczywiście współpracujemy jedynie z firmami, które gwarantują legalność. Musi to być firma, która wystawia wszelkie niezbędne dokumenty. Najważniejsza w tym wszystkim jest karta przekazania odpadów. Możemy być w takiej sytuacji spokojni podczas zdarzających się kontroli rutynowych. Dzięki doświadczonej firmie nie musimy się także martwić o sposób przechowywania odpadu. Dostarcza nam bowiem pojemniki na olej zużyty, który to wymieniają bezpośrednio po zapełnieniu. Jak widać na załączonym obrazku procedura oddania oleju w sposób zgodny z prawem nie jest wcale taka skomplikowana, a współpracując z dobrą firmą nie musimy niczym zaprzątać sobie głowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here