Najbardziej popularną odmianą żyta jest żyto zwyczajne. Uprawia się ją na terenie prawie całej Europy i w wielu innych zakątkach świata, najczęściej w formie rośliny ozimej.
Żyto zwyczajne jest dość łatwe w uprawie, ponieważ ma niezbyt wygórowane wymagania glebowe i wykazuje dużą odporność na wysokie oraz niskie temperatury. Co więcej, udowodniono, że potrzebuje ono mnie wody do rozwoju niż inne rodzaje zbóż (przyczyną jest rozbudowany system korzeniowy). Plony żyta zwyczajnego przeznaczone są głównie do tworzenia paszy dla zwierząt lub do wytworzenia mąki. W niektórych krajach, np. w Rosji, wykorzystuje się je przy produkcji alkoholu. Pieczywo żytnie jest cenione przez dietetyków za właściwości odżywcze (między innymi posiada dużo błonnika) i względnie małą kaloryczność. Mimo że żyto posiada dość dużą odporność na chwasty, wielu plantatorów stosuje w celu usunięcia niepożądanych roślin zarówno metody mechaniczne, jak i nowoczesne zabiegi herbicydowe.
Na czym polegają zabiegi herbicydowe żyta zwyczajnego?
W sytuacji zaatakowania pola uprawnego przez chwasty stosuje się herbicydy selektywne, a więc takie środki, które usuwają tylko konkretne rodzaje roślin. Zazwyczaj po kilku tygodnia od oprysku chwasty obumrą (wszystkie lub prawie wszystkie). Aby nie spowodować uszkodzenia zboża – na przykład oparzeń – należy użyć optymalnej dawki herbicydu, polecanej przez producenta. Jedynie złe warunki atmosferyczne, na przykład susza lub długotrwałe deszcze, mogą obniżyć skuteczność środka chwastobójczego. Elementarną sprawą jest wybranie takiego herbicydu, którego skład ma pożądane przez nas właściwości – warto zatem dokładnie zbadać, z jakimi chwastami mamy do czynienia na polu uprawnym.
Więcej informacji zamieściliśmy na naszej stronie internetowej. Na przykład po kliknięciu w niniejszy link znajdą Państwo wybór preparatów chwastobójczych dla zboża ozimego: zabiegi herbicydowe żyto. Mamy nadzieję, że zdecydują się Państwo na kontakt z nami, odpowiemy na każde pytanie.